Kesäyliopiston ensimmäiset Drone-pilotit valmistuivat Imatralla

Tietoa kesäyliopistosta > Ajankohtaista > Kesäyliopiston ensimmäiset Drone-pilotit valmistuivat Imatralla

Kesäyliopiston ensimmäiset Drone-pilotit valmistuivat Imatralla

Etelä-Karjalan kesäyliopiston Drone-lentäjä kurssi päättyi perjantaina. Kurssin läpäisi 11 lentäjäkokelasta ympäri Suomea. Kurssi on Suomessa ensimmäinen laatuaan. ”Kesäyliopiston koulutus on ainoa luokkahuoneessa toteutettava kurssi, jossa lentäjät koulutetaan simulaattorin avulla ennen ensilentoa”, sanoo Mari Smolander, kesäyliopiston rehtori. 

Kurssi on viikon mittainen. Lentoturvallisuus on tärkeä osa kurssia, jossa opiskelijat saavat riittävät tiedot Trafin turvallisuusvaatimuksista (ilmailumääräys OPS M1-32). Kurssilaiset saavat myös riittävät tiedot ilmailusäästä, aerodynamiikasta ja yleisilmailusta.

Jokainen oppilas käyttää päivän simulaattorissa ennen ensimmäistä lentoa. Simulaattorissa harjoitellaan lentämistä eri korkeuksilla, lentomoodeilla ja eri sääympäristössä. Oppilaiden kehittymistä testataan simulaattoritehtävillä ennen kuin siirrytään lennättämään droneja Immolan lentokentälle.

Teoria- ja simulaattoriharjoitteluun osallistuu kerralla useampia opiskelijoita, jotka saavat ryhmässä palautetta omasta osaamisestaan ja kanssaopiskelijoiden toteuttamasta lennätyksestä.

“Olemme ylpeitä ensimmäisen kurssin valmistuneista lentäjistä. Kurssista saatava palaute oli positiivista ja saimme vahvistusta siitä, että juuri tämän tyyppinen Drone-lentäjäkoulutus on tärkeä osa tulevaisuutta”, sanoo Mari Smolander, kesäyliopiston rehtori. 

“Kurssilla käytiin todella kattavasti lentoliikenteen eri osa-alueita ja eritoten Drone-lentämisestä. Vaikka minulla oli jo jonkin verran lento- ja kuvauskokemusta droneilla, niin tämä kurssi oli erittäin hyödyllinen.”, jatkaa Harri Sane, joka pyörittää omaa turvallisuuden alan konsultointia Espoossa.

Antti Weijo toimii kuvausyrittäjänä Kouvolassa ja huomasi heti konkreettisesti koulutuksen hyödyn. ”Vastuuvakuutus oman yrityksen lentotoiminnalle tippui puoleen”, Antti kertoo.

Drone-bisnes on yksi isoimmista robotiikan alalla lähtitulevaisuudessa. On arvoitu, noin 800 000 drone-lentäjää työllistyy maailmanlaajuisesti seuraavan 10 vuoden aikana, joten koulutuksen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Lennokien käyttöominaisuudet ja kustannustehokkuus tekevät niistä erinomaisen työkalun tarkkailuun, kohteiden kuvaamiseen, etsintöihin ja muihin tehtäviin.

Etelä-Karjalan kesäyliopisto järjestää seuraavan Drone-kurssin elokuussa. Uusille kursseille voidaan ilmoittautua Etelä-Karjalan kesäyliopiston sivuilta.