Drone-kenttä muutoksessa

Tietoa kesäyliopistosta > Ajankohtaista > Drone-kenttä muutoksessa

Drone-kenttä muutoksessa

Multikopterien eli droonien suosio kasvaa. Laitteiden suosio kuvaus- ja muussa ammattikäytössä on lisääntynyt vuoden sisällä. Viranomaiset, kuten poliisi ja pelastuslaitokset ovat tilanneet multikoptereita ammattikäyttöön. Lisäksi drooni-lennättämiseen keskittyvien pienyrittäjien määrä on kasvanut huomattavasti. Laitteiden määrän kasvun myötä myös turvallisuusriskit lisääntyvät. Toimialan kasvun ja harrastuskäytön suosion lisääntymisestä kertoo paljon myös se, että suomen kieleen on hyväksytty uutena sanana drone eli drooni.

Trafi onkin viime aikoina tutkinut ja kommunikoinut aktiivisesti lisääntyneistä riskeistä drone-lentäjille. Trafin mukaan, riskialttiimpina toimintoina pidetään lennätystä lentoasemien ja helikopterikenttien läheisyydessä sekä yleisön päällä lennättämistä. Tutkimuksissa todettiin mm. että osuessaan ihmiseen kauko-ohjattu ilma-alus aiheuttaa todennäköisemmin niskavaurioita kuin kallonmurtumia.

EASA valmistelee parhaillaan luonnosta uudesta koko Euroopan kattavasta RPA (kauko-ohjattu ilma-alus) säännöstöstä. Osa säännöstöstä otetaan käyttöön jo vuoden puoliväliin mennessä, mutta vaativamman SPEC- kategorian säännöstö julkaistaan loppuvuodesta.  Osana SPEC-kategorian säännöstöä on SORA- riskiarviomenetelmä. Tämä tulee olemaan tulevien, vaativampien ammattilaislupien hyväksyntöjen perusta.

Trafin mukaan menetelmä on kehitteillä JARUS-järjestössä  maailmanlaajuisena suosituksena, mutta EASA on ilmaissut tulevansa käyttämään tätä menetelmää tulevassa EU-lainsäädännössä. Menetelmään kannattaa tutustua, jos aikoo suorittaa haastavampaa lentotyötoimintaa tulevaisuudessa, jotta siirtyminen uuteen käy helpommin. Yksinkertaiseen toimintaan, joka mahtuu niin sanotun OPEN-kategorian sääntöihin, ei tarvitse soveltaa SORA-menetelmää.

Imatralla jo toista vuotta pyörivä Drone-koulutus huomioi EASA:n ja Trafin nykyiset ja tulevaisuuden turvallisuusmääräykset ja valmistaa yksityisiä, yrittäjiä ja yhteisöjä lennättämään drooneja turvallisesti ja tehokkaasti.
Seuraava koulutus järjestetään 21.-23.9.2018. Asiakkaiden toiveista koulutus on nyt muokattu viikonloppukurssiksi. Katso lisätietoja koulutuksesta www.kesyli.net/koulutukset/2080