Sosiaalityön aineopinnot 35 op 2022-24 UEF
Aineopinnot suoritettuaan opiskelija hallitsee sosiaalityön teoreettiset, tutkimukselliset ja ammatilliset perusvalmiudet. Opiskelija osaa toimia ja soveltaa tietoa erilaisissa sosiaalityön asiakastilanteissa. Opiskelija perehtyy yhteiskuntatieteelliseen tutkimuksen ja tiedon tuottamiseen sekä liittää ne rakenteelliseen sosiaalityöhön.
Aika ja paikka: aloitustilaisuus 23.8.2022 klo 16.30-. Tilaisuus järjestetään Zoom-yhteydellä.
Tuutortapaamiset, tuutorina Paula Vainikka:
1.tapaaminen tiistai 4.10.2022 klo 17- 19.15
2.tapaaminen tiistai 1.11.2022 klo 17 -19.15.
3.tapaaminen tiistai 13.12.2022 klo 17- 19.15
4.tapaaminen tiistai 7.2.2023 klo 17- 19.15
5.tapaaminen tiistai 28.3.2023 klo 17- 19.15
6.tapaaminen tiistai 21.5.2023 klo 17- 19.15
Opintojaksot:
* Tapauskohtainen sosiaalityö suhteina ja prosesseina YY00CV20 (5 op)
* Sosiaalihuolto-oikeus 5311354 (5 op)
* Rakenteellinen ja vaikuttava sosiaalityö YY00CV21 (5 op)
* Sosiaalityön käytännön työmenetelmät
YY00CV23 (5 op)
* Sosiaalityön etiikka
5513314 (5 op)
*Laadullisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 5010103 (3 op)
* Sosiaalityön tilastollisten menetelmien harjoituskurssi YY00CV24 ( 2 op)
* Tilastollisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 5010102 (3 op),
* Sosiaalityön laadullisten menetelmien harjoituskurssi
5513002 (2 op)
Opintojaksot, suoritustavat ja aikataulu
Kokonaisuuteen sisältyvät opintojaksot:
5513312 Tapauskohtainen sosiaalityö suhteina ja prosesseina 5 op
5513306 Sosiaalityön käytännön työmenetelmät 5 op
5513314 Sosiaalityön etiikka 5 op
5513109 Rakenteellinen ja vaikuttava sosiaalityö 5 op
5513354 Sosiaalihuolto-oikeus 5 op
5010103 Laadullisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 3 op
5513003 Sosiaalityön laadullisten menetelmien harjoituskurssi 2 op
5010102 Tilastollisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 3 op
5513002 Sosiaalityön tilastollisten menetelmien harjoituskurssi 2 op
Hyväksiluku: aineopinnoissa ei UEFissa hyväksilukuja
Opintojen tavoite: Aineopinnot suoritettuaan opiskelija hallitsee sosiaalityön teoreettiset, tutkimukselliset ja ammatilliset perusvalmiudet. Opiskelija osaa toimia ja soveltaa tietoa erilaisissa sosiaalityön asiakastilanteissa. Opiskelija perehtyy yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen ja tiedon tuottamiseen sekä liittää ne rakenteelliseen sosiaalityöhön.
Opintojaksokuvaukset:
5513312 Tapauskohtainen sosiaalityö suhteina ja prosesseina 5 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa erotella suunnitelmallisen sosiaalityön eri vaiheet suhteina ja prosesseina ja tunnistaa sosiaalityön tapauskohtaisena vuorovaikutustyönä. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa asiakasta kunnioittavia kohtaamisen taitoja asiakasprosessin eri vaiheissa.
Kurssin sisältöihin kuuluvat suunnitelmallinen sosiaalityön prosessi, dokumentointi mukaan lukien, asiakkaan kunnioittava kohtaaminen ja motivoiva haastattelu.
Suoritustavat: Luento- ja kirjallisuustentti (3 h) ja omatoiminen työskentely. oppimistehtävä, osallistuminen seminaareihin. Tentti suoritetaan sähköisenä tenttinä Moodlessa. Opintojakso tulee suorittaa kokonaisuudessaan saman lukuvuoden aikana. Toteutustavat Luentotallenteet 12 h verkossa ja Moodle –tentti. Luennot ja kirjallisuus tentitään.
Opettaja: professori Aini Pehkonen
Ajankohta: 5.9.2022- 31.3.2023 (viimeiset tentit keväällä -23)
Edeltävät opinnot: Sosiaalityön ammatillisuus ja toimintaympäristö, Sosiaalityön käytäntö 1
5513109 Rakenteellinen ja vaikuttava sosiaalityö (5 op)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
• kuvata rakenteellisen ja vaikuttavan sosiaalityön lähtökohtia ja tavoitteita
• selittää miten rakenteellista sosiaalityötä sekä sosiaalityön vaikuttavuutta ja näyttöön perustuvaa sosiaalityötä on jäsennetty ja käsitteellistetty
• analysoida rakenteellisen, näyttöön perustuvan ja vaikuttavan sosiaalityön yhtymäkohtia
• pohtia rakenteellisen sosiaalityön menetelmiä ja sosiaalityön vaikuttavuuden tutkimiseen liittyviä näkökulmia
Opintojakson sisältöjä ovat rakenteellinen sosiaalityö, näyttöön perustuva sosiaalityö, sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen vaikuttavuus.
Suoritustavat: Opintojakso on mahdollista suorittaa kokonaan verkossa ilman aikataulutettua kontaktiopetusta tai kontaktipainotteisena opetuksena, johon sisältyy 4x3h seminaarityöskentelyä pienryhmissä. Kumpaankin suoritustapaan sisältyy luentoihin ja kirjallisuuteen pohjautuvat oppimistehtävät, jotka toteutetaan pienryhmissä, sekä kokoava verkkotenttinä suoritettava yksilötehtävä. Suoritustapa tulee valita jo ilmoittautumisvaiheessa eli sitä ei ole mahdollista muuttaa kesken opintojakson. Lisätietoa opintojakson suorituksesta ja kutsu linkki opintojakson Moodle-alustalle lähetetään
Opettaja: apulaisprofessori Elisa Tiilikainen
Ajankohta: kevätlukukausi, opetus ajalla 27.02.2023 - 30.04.2023
5513314 Sosiaalityön etiikka 5 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelijat ymmärtävät eettisten näkökohtien merkityksen sosiaalityössä ja osaavat pohtia sosiaali- ja terveysalan eettistä tilaa eri tasoilla yhteiskunnassa, sosiaalityön käytännöissä sekä tutkimuksessa. Lisäksi he osaavat analysoida ongelmanratkaisujen erilaisia vaihtoehtoja eettiseltä kannalta.
Sisältö: Opintojaksolla perehdytään sosiaalityön eettisiin kysymyksiin, erityisesti sosiaalityön ammattietiikkaan ja palvelujärjestelmien eettisen tilan arviointiin. Kurssilla käsitellään erilaisia eettisiä ristiriitatilanteita sosiaalityössä ja pohditaan niihin liittyviä ratkaisuja.
Toteutustavat: Monimuoto-opetus: Luennot (kontaktiopetuksena) sekä verkko-opinnot. Luennot kontaktiopetuksena (etäyhteys) sekä opiskelua verkko-oppimisympäristössä. Opintojaksolla käytetään Moodle-oppimisympäristöä.
Suoritustavat: 1) Oppimistehtävät (2 kpl) sekä 2) oppimispäiväkirja yksilötyönä tai ryhmätyöskentelynä. Kaikki tekevät yksilötyönä osion 1) oppimistehtävät (2 kpl). Osiossa 2) oppimispäiväkirja opiskelija valitsee suoritusmuodoksi joko ryhmätyöskentelyn tai yksilötyön, ja toimii suoritustapaan annettujen tarkempien ohjeiden mukaan.
Opettaja: Yliopistonlehtori
Ajankohta: kevät 2023 (tarkentuu kun opettajatieto varmistuu)
5513306 Sosiaalityön käytännön työmenetelmät 5 op
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä sosiaalityön käytännön työmenetelmistä, selittää menetelmien teoreettisia lähtökohtia sekä vertailla menetelmien niiden eroja, yhteneväisyyksiä ja käytettävyyttä sosiaalityössä.
Sisältö: Sosiaalityössä käytetyt työmenetelmät, menetelmien teoreettiset lähtökohdat ja sovellukset. Toteutustavat: Monimuoto-opetus. Työskentely verkossa, Ryhmäessee sekä posteriseminaari, henkilökohtainen oppimispäiväkirja. Opiskelija osallistuu seminaariin joko verkko-etä- tai lähiopetuksessa, etätoteutus on tarkoitettu lähinnä avoimen yliopiston opiskelijoille. Käytössä Moodle-oppimisympäristö.
Opettaja: Yliopistonlehtori Riitta-Liisa Kinni, mahdolliset vierailevat luennoitsijat
Edeltävät opinnot: Sosiaalityön perusopinnot, Tapauskohtainen sosiaalityö suhteina ja prosesseina
Ajankohta: 17.10.2022 - 14.12.2022
5311354 Sosiaalihuolto-oikeus, 5 op (oikeustieteiden laitoksen tuottama opintojakso, joka kuvataan oikeustieteiden laitoksen tutkintorakenteessa.)
Opiskelija ymmärtää sosiaaliturvan ja sosiaalihuollon yhteiskunnallisen merkityksen sekä sosiaaliturvajärjestelmän rakenteen. Opiskelija osaa sosiaalioikeuden perusperiaatteet ja on perehtynyt sosiaalihuollon keskeiseen lainsäädäntöön. Opiskelija tuntee sosiaalihuollon asiakkaan keskeiset aineelliset ja menettelylliset oikeudet sekä muutoksenhakujärjestelmän erityisesti sosiaalihuollon näkökulmasta. Opiskelija ymmärtää sosiaalihuollon yleisten ja erityisten palvelujen suhteen sekä tuntee sosiaalipalveluiden yleiset järjestämis- ja myöntämisperusteet.
Sisältö: Sosiaalioikeuden perusteet. Sosiaalihuollon asema sosiaaliturvajärjestelmässä sosiaalisten perusoikeuksien toteuttajana. Asiakkaan asema ja oikeudet sosiaalihuollossa. Suoritustavat Luennot ja omatoiminen perehtyminen kirjallisuuteen ja säädöksiin. Kurssi suoritetaan oppimistehtävillä, jotka tulee palauttaa Moodlessa viimeistään tehtävienpalautuspäivänä.
Opettajat: Yliopisto-opettaja Heidi Vanjusov ja yliopistonlehtori Pauli Rautiainen
Ajankohta: kevätlukukausi 2023 (tarkentuu myöhemmin)
Edeltävät opinnot: Sivuaineopiskelijoiden suositellaan suorittavan ennen tätä kurssia Oikeustieteen perusteet 1 op (5311026). Sosiaalityön opiskelijoiden suositellaan suorittavan ennen tätä jaksoa jakson johdatus sosiaalioikeuteen (5 op).
Tutkimusmenetelmäopinnot:
5010102 Tilastollisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 3 op
Opiskelija
• tuntee tilastollisten menetelmien lähtökohdat ja menetelmien käyttötarkoituksen yhteiskunta- ja kauppatieteiden alojen tutkimuksessa
• osaa soveltaa perusmenetelmiä ja käyttää SPSS-ohjelmaa yksinkertaisten analyysien tekemiseen
Kurssilla käydään läpi mittaamisen, otannan, tilastollisen kuvailun, kahden muuttujan välisen riippuvuuden toteamisen sekä tilastollisen päättelyn perusteet menetelmien käyttäjän näkökulmasta. Opetuksen pääpaino on peruskäsitteiden ja -operaatioiden ymmärtämisessä ja soveltamisessa ilman tilastomatemaattisten kaavojen johtamista ja laskuesimerkkejä. Kurssilla esitellään tutkimusesimerkkejä SPSS:ää hyväksi käyttäen.
Suoritustapa: Verkkotentti
Ajankohta: jakson voi suorittaa kirjallisuustenttinä sekä syys- että kevätlukukaudella. Tenttipäivät tulevat nähtäväksi opintopolkuun.
Kirjallisuus:
Nummenmaa, L., Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät. Tammi 2007, luvut 1 - 6, 9 - 12 ja 15 – 17 ja verkkokurssilla mainittu muu oheismateriaali.
Suoritukset arvioidaan asteikolla 0–5.
5513002 Sosiaalityön tilastollisten menetelmien harjoituskurssi 2 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kyselyaineiston keruun ja tallentamisen sekä yksinkertaisen analyysin sosiaalityön tutkimukselle tyypillisin menetelmin.
Sisältö: Opiskelijat tutustuvat kyselylomakkeen laatimiseen. Tämän jälkeen harjoitellaan havaintomatriisin tekeminen SPSS:llä paperisesta kyselylomakkeesta. Opintojakson vetäjä käyttää opintojaksolla valitsemaansa aineistoa, jolla SPSS-ohjelmistossa harjoitellaan yksinkertaisia muuttujamuunnoksia, jakaumien tarkastelua, kuvailua ja keskilukujen käyttöä sekä kahden muuttujan välisten riippuvuuksien tarkastelua. Lopuksi opiskelijat toteuttavat kurssilla pienryhmissä tilastollisen harjoitustyön kurssin harjoitusaineistolla.
Suoritustavat: Ryhmätyö. Opintojakson suorittaminen edellyttää lisäksi aktiivista osallistumista opetukseen eli itsenäistä perehtymistä oppimismateriaaleihin ja opettajan antamien harjoitustehtävien tekemistä. Opiskelija voi itse päättää osallistuuko opettajan vetämiin opetuskertoihin, joissa opettaja vetää demoja SPSS:n toiminnoista vai harjoitteleeko ne itsenäisesti opetusmateriaalin avulla.
Toteutustavat: Vapaaehtoiset opettajan opetuskerrat (20h), itsenäistä työskentelyä tarvittaessa vertaisryhmän tuella opettajan antamien harjoitustöiden ja ryhmätyön parissa (34h/hlö).
Ajankohta: 12.09.2022 - 25.11.2022
Arvosteluperusteet: HYV-HYL
Opettaja: Janissa Miettinen
Edeltävät opinnot: Johdatus empiirisen tutkimuksen menetelmiin
Lisätietoja: Samanaikaisesti suoritetaan tilastollisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille (3 op), jollei sitä ole jo aiemmin suoritettu. Kurssin voi korvata suorittamalla tilastotieteen johdantokurssin (3622230). Muutoin opintojakson voi korvata vain täsmälleen samansisältöisellä suorituksella ja opintojaksokuvauksesta poikkeavat suoritustavat ovat mahdollisia vain erityisjärjestelypäätöksellä. 5513002 Statistical Methods in Social Work Research (2 cp
5010103 Laadullisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 3 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee laadullisen tutkimuksen teoreettisen ja eettisen perustan sekä keskeiset lähestymistavat ja aineistonkeruu- ja analyysimenetelmät, hallitsee laadullisen tutkimusprosessin eri vaiheineen ja niihin liittyvine erityispiirteineen sekä ymmärtää laadullisen tutkimustiedon mahdollisuuksia ja rajoituksia. Laadullisen tutkimuksen lähtökohdat ja prosessi. Aineistonkeruu ja analysointi. Arviointi ja raportointi.
Suoritustapa: Verkko-opintojakso. Itsenäistä työskentelyä 81 t verkko-oppimisympäristön (Moodle), videoluentojen ja muun materiaalin tuella. Oppimistehtävät ja kotitentti, joka perustuu oppimistehtävien sisältöön ja muuhun erikseen osoitettuun materiaaliin.
Oppimistehtävät arvioidaan asteikolla HYL-HYV ja tenttisuoritus asteikolla 0–5.
Ajankohta: kevätlukukausi 2023 (tarkentuu syksyn 2022 aikana)
5513003 Sosiaalityön laadullisten menetelmien harjoituskurssi 2 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on perusvalmiudet tehdä osaa suunnitella ja toteuttaa sosiaalityön tutkimukselle ominaista laadullista tutkimusta. ominaisen haastattelututkimuksen sekä hallitsee laadullisen aineiston analyysin ja raportoinnin perusteet. Opiskelija osaa arvioida haastattelututkimuksen lähtökohtia, muodostaa rajattuja tutkimuskysymyksiä sekä muuttaa tutkimuskysymykset haastattelumuotoon. Opintojakson aikana opiskelijat oppivat työskentelemään työryhmissä harjoitustutkimusteemaa työstäen. Opiskelijat oppivat arvioimaan omaa rooliaan osana työryhmätyöskentelyä. Haastattelututkimuksen toteuttaminen antaa akateemisia perusvalmiuksia laadullisen tutkimuksen toteutukseen ja erilaisten tutkimusten kriittiseen arviointiin.
Sisältö: Opintojaksolla harjoitellaan työryhmissä laadullisen tutkimuksen suunnittelua, aineistonkeruuta ja - analyysia sekä tutkimuksen teon raportointia. haastattelujen tekemistä, havainnointia, valmiiden aineistojen (esim. tekstiaineisto) käsittelyä, apuvälineiden käyttöä, aineiston analyysia sekä tulosten esittämistä.
Suoritustavat: Kontaktiopetukseen osallistuminen ja ryhmätyöskentely. Opintojakson aikana tehdään ryhmissä pienimuotoinen laadullisen tutkimuksen harjoitustyö ja sen raportointi. Monimuoto-opetus. Kontaktiopetusta max 16 t, itsenäistä työskentelyä ryhmissä 38 t/opiskelija.
Opettajat: Yliopistonlehtori
Ajankohta: kevätlukukausi, ajalla 20.3.-10.5.2023
Edeltävät opinnot: Johdatus empiirisen tutkimuksen menetelmiin, Laadullisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille.
Tiedustelut: : koulutussuunnittelija Sari Kavala, sari.kavala(at)kesyli.net, p. 010 322 9462
Koulutuksen hinta : 815 € (hinta sisältää avoimen yliopiston rekisteröintimaksun 315 €)
Ilmoittautuminen : viimeistään 22.8.2022
Ilmoittautuminen on sitova viimeisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta peruutuksesta peritään puolet koulutusmaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, peritään koko maksu. Koulutusvahvistus postitetaan osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta. Oikeus muutoksiin pidätetään.