Sosiaalityön perusopinnot 25 op 2020-21 UEF
Tavoite
Sosiaalityö oppiaineena yhdistää ihmistä ja hänen elämäntilannettaan koskevan tiedon laajempaan ymmärrykseen yhteiskunnasta. Sosiaalityössä korostuvat ihmisten sosiaalisten oikeuksien, toimintaedellytysten ja elämänotteen vahvistaminen. Sosiaalityön opinnot antavat mahdollisuuden sekä ammatilliseen asiakastyöhön että toimimiseen sosiaalityön asiantuntijana suunnittelu-, tutkimus- ja johtotehtävissä. Vastuuhenkilö: apulaisprofessori Elisa Tiilikainen.
Sisältö
Sosiaalityön perusopintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija on perehtynyt sosiaalityön teoreettiseen ja ammatilliseen perustaan. Opiskelija tunnistaa hyvinvoinnin vajeita ja palvelujärjestelmän vaikutusmahdollisuuksia sekä hahmottaa sosiaalityön tutkimusperustaisena ammattina.
Aika ja paikka: Opintojen aloitustilaisuus 23.8.2022 klo 16.30 - 18.30. Tilaisuus järjestetään Zoom-yhteydellä.
Opiskelijoiden tukena: Kesäyliopistotuutorin tapaamiset, tuutorina Paula Vainikka
1.tapaaminen tiistai 11.10.2022 klo 17- 19.15
2.tapaaminen tiistai 29.11.2022 klo 17- 19.15
3.tapaaminen tiistai 14.2.2023 klo 17- 19.15
4.tapaaminen tiistai 18.4.2023 klo 17 - 19.15
5.tapaaminen tiistai 16.5.2023 klo 17- 19.15
Tutortapaamiset Kimpisen koululla Pohjolankatu 23, Lappeenranta tai etäyhteydellä
Kokonaisuuteen sisältyvät opintojaksot:
5513106 Sosiaalityön teoreettiset perusteet 5 op
5513107 Sosiaalityön ammatillisuus ja toimintaympäristö 5 op
5513105 Sosiaalityön käytäntö 1: Toimijuuden tukemisen perusteet 5 op
5513108 Tutkiva sosiaalityö 5 op
5513304 Johdatus sosiaalioikeuteen 5 op
Hyväksiluku:
5513104 Sosiaalityön käytäntö I: Toimijuuden tukemisen perusteet 5 op. Opiskelija, joka on suorittanut sosionomin, geronomin, kuntoutuksen ohjaajan tai yhteisöpedagogin ammattikorkeakoulututkinnon saa opintojakson korvattua kokonaan.
5513107 Sosiaalityön ammatillisuus ja toimintaympäristö 5 op Sosionomi AMK, geronomi AMK, kuntoutuksen ohjaaja AMK ja yhteisöpedagogi AMK -tutkinnolla saa hyväksiluetuksi opintojakson kirjallisuustentin. Monimuoto-osuus opintojaksolta tulee suorittaa.
Jaksojen kuvaus ja aikataulu:
5513107 Sosiaalityön ammatillisuus ja toimintaympäristö 5 op:
Sisältö: Sosiaalityölle keskeiset käsitteet, arvot, etiikka ja toimintaympäristöt. Sosiaalityön yhteiskunnallinen ja tieteellinen konteksti sekä käytännön suhde tutkimukseen ja teoriaan. Näitä tarkastellaan suhteessa sosiaalityön kohdeilmiöihin ja niiden määrittymiseen sekä sosiaalityön ammatillisen työn tiedonmuodostukseen.
Suoritustapa: Luennot, oppimispäiväkirja ja kirjallisuustentti.
Toteutustapa: Monimuoto-opetus. Avoimen yliopiston opiskelijat voivat halutessaan suorittaa opintojakson kokonaisuudessaan verkossa ilman kontaktiopetusta, mutta opetukseen osallistuminen on myös mahdollista.
Tenttikirjallisuus: 1) Juhila, K.: Sosiaalityöntekijöinä ja asiakkaina. Tampere: Vastapaino, 2006. JA Törrönen. M. ym. (toim.) Vastavuoroinen sosiaalityö. Helsinki: Gaudeamus, 2016. Muu mahdollinen opintojakson moodlessa jaettava materiaali.
Verkkojakso: 12.9. - 30.11.2022. Verkkoluennot, kirjallisuustentti ja oppimispäiväkirja.
Kirjallisuustentit: opintojakson kirjallisuus tentitään avoimen yliopiston yleisinä tenttipäivinä.
Opettaja: apulaisprofessori Elisa Tiilikainen.
Arviointi: Suoritukset arvioidaan asteikolla 0-5. Kirjallisuustentti 50%, luentoihin pohjautuva oppimispäiväkirja 50%.
5513106 Sosiaalityön teoreettiset perusteet 5 op
Sisältö: Sosiaalityön teoreettiset koulukunnat, sosiaalityön yhteiskunnallinen kehys ja sosiaalityö tutkimus.
Suoritustapa: Kirjallisuustentti. Luennot ja kirjallisuus suoritetaan samalla kertaa. Molemmista osioista on päästävä läpi, jotta suoritus on hyväksyttävissä. Opintojakso tulee suorittaa kokonaisuudessaan saman lukuvuoden aikana.
Toteutustapa: Etäopetus. Luennot 12 h ja kirjallisuustentti.
Tenttikirjallisuus: Toikko, Timo: Sosiaalityön ideat. Johdatus sosiaalityön historiaan. Vastapaino, 2005; Mäntysaari, Mikko & Pohjola, Anneli & Pösö, Tarja (toim.): Sosiaalityö ja teoria. PS-kustannus 2009.
Tavoitteet: Opiskelija tuntee sosiaalityön keskeiset oppisuunnat ja ymmärtää niiden yhteyksiä erilaisiin ihmis-, yhteiskunta- ja tiedekäsityksiin. Opiskelijalla on valmius kehittää omaa itseymmärrystä sosiaalityöstä osana henkilökohtaista ammatillista kasvua.
Arviointi: Suoritukset arvioidaan asteikolla 0–5. Luennot 1/3, kirjallisuus 2/3.
Opetuksen aika ja paikka: Verkko-opintoina ajalla 1.11. - 29.11. 2022
Opettaja: professori Timo Toikko
5513105 Sosiaalityön käytäntö 1: toimijuuden tukemisen perusteet 5 op
Sisältö: Opintojaksolla tutustutaan sosiaalipalveluiden kenttään käytännön jakson ja oppimistehtävien avulla. Käytännön jaksolla ja oppimistehtävissä perehdytään sosiaalityön asemaan erilaisissa toimintaympäristöissä, sosiaalipalveluiden järjestö- ja hanketyöhön sekä niiden kytkentään sosiaalityöhön.
Suoritustapa: Orientaatioluentoon osallistuminen, aktiivinen työskentely jakson verkko-oppimisympäristössä ja oppimistehtävät: käytännön jakson oppimissuunnitelman ja käytännön jaksoon liittyvän esseen laatiminen. Käytännön jakson suorittaminen (5 työpäivää/36 h) ja esseeseminaariin osallistuminen.
Toteutustapa: Monimuoto-opintoina: orientaatioluento ja esseeseminaari, käytäntöjakso (36 t), verkko-oppimisympäristössä työskentely sekä itsenäinen työskentely. Käytössä Moodle-oppimisympäristö. Opintojakson toteutus muutoin verkossa, mutta harjoittelu tarkoittaa tutustumista johonkin sosiaalityön käytännön yksikköön, ja opiskelija järjestää harjoittelupaikan itse. Harjoittelu ohjeistetaan tarkemmin opintojakson alussa.
Tavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija on tutustunut ammatilliseen sosiaalityöhön, kolmannen sektorin toimintaan ja hanketyöhön. Opiskelija tunnistaa sosiaalityössä kohdattavien haastavien elämäntilanteiden merkityksiä ja niistä aiheutuvien tuen tarpeiden lähtökohtia. Opiskelija hahmottaa sosiaalityön erilaisia asiakkuuksia, asiakkaan toimijuuden tukemista ja sosiaalityön käytännön roolin osana palvelujärjestelmää.
Arviointi: Suoritukset arvioidaan asteikolla 0–5, aktiivinen työskentely verkko-oppimisympäristössä, orientaatioluennolle ja esseeseminaariin osallistuminen sekä yksilötyönä tehtävä essee.
Aika: 24.10.2022 – 16.5.2023. Orientaatioluento 24.10.2022 klo 13-17. seminaarit verkossa 7.2.2023, 28.3.2023, 9.5.2023.
Opettaja: Piia Puurunen
5513108 Tutkiva sosiaalityö 5 op
Sisältö: Sosiaalityön tutkimuskohteet, tutkimusperusteisuus ja tutkimuseettiset periaatteet. Tieteellinen argumentointi, raportointi sekä tieteellisen kirjoittamisen prosessi, ohjeet ja säännöt.
Suoritustapa: Ideapaperin ja esseen kirjoittaminen, oppimistehtävät verkossa. Osallistuminen harjoituksiin. Opintojakso on suoritettava kokonaisuudessaan saman lukuvuoden aikana.
Opintojaksosta saa hyväksiluvun aiemmalla yliopistotutkinnolla.
Toteutustapa: Monimuoto-opetus. Avoimen yliopiston ja sivuaineopiskelijoille harjoitusryhmä toteutetaan etäopetuksena, ei tallenteita.
Oppimateriaali: Verkko-oppimisympäristössä jakson alussa jaettava materiaali.
Tavoite: Opiskelija osaa tunnistaa sosiaalityön tutkimuskohteita, tutkimuksellisia lähestymistapoja ja tutkimuseettisiä periaatteita sekä antaa esimerkkejä sosiaalityön tutkimuksen ja käytännön suhteesta. Opiskelija osaa tunnistaa tieteellisen raportoinnin muotoja, rajata tutkimuskysymyksen ja vastata siihen tieteellisessä esseessä prosessikirjoittamisen periaatteita toteuttamalla.
Aika: kevätlukukausi 2023, 20.3.-15.5.2023
Opettaja: yliopistonlehtori Riitta-Liisa Kinni
Arviointi: Suoritukset arvioidaan asteikolla 0-5.
5513304 Johdatus sosiaalioikeuteen 5 op
Sisältö: Perus- ja ihmisoikeuksien perusteet, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta. Sosiaalioikeuden perusteet ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä. Asiakkaan asema ja oikeudet. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten oikeudellinen asema.
Suoritustapa: Oppimistehtävät ja luennot (20h). Luennot tulevat saataville myös tallenteena. Kurssilla voi olla myös lähiopetuksena toteutettavia harjoitussessioita. Avoimen yliopiston opiskelijat voivat valita joko lähi- tai etäopetusmahdollisuuden. Tarkempi ohjeistus kurssin Moodle-alustalla.
Toteutustapa: Monimuoto-opintoina
Oppimateriaalit:
- Nykänen Pekka: Johdatus oikeusjärjestykseen 2019 (osat 1 ja 2)
- Mäenpää Olli: Hallinto-oikeus 2018 (opettajan ilmoittamin osin)
Ilmoitettua oppimateriaalia voidaan tarkentaa ja täydentää Moodlessa ilmoitettavalla kirjallisuudella.
Tavoite: Opintojaksolla opiskelija perehtyy hallinto- ja sosiaalioikeudelliseen sääntelyyn sosiaalityön kontekstissa. Opiskelija osaa hahmottaa opintojakson suoritettuaan perus- ja ihmisoikeuksien vaikutuksen sosiaali- ja terveydenhuollon hallintotoimintaan sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan sääntelykokonaisuuden perusteet ja ymmärtää siihen liittyvien hallinto- ja sosiaalioikeudellisten periaatteiden vaikutuksen. Opiskelija ymmärtää sosiaalityön professioon liittyvät oikeudelliset velvoitteet ja omaa perustaidot juridisesta tiedonhankinnasta ja oikeudellisesta ratkaisutoiminnasta.
Opetuksen aika: 15.1.2023 - 15.4.2023.
Arviointi: Suoritukset arvioidaan asteikolla 0–5.
Opettaja: yliopistolehtori Pauli Rautiainen
Kokonaisuuden toteutus ja työtavat: Luennot, verkkoluennot, verkkotentti, seminaari, oppimistehtävät, verkkokeskustelut, tieteellinen essee
Kouluttajat: Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opettajat
Tiedustelut: koulutussuunnittelija Sari Kavala, sari.kavala@kesyli.net, p. 010 322 9462
Koulutuksen hinta: 535 €, hinta sisältää avoimen yliopiston rekisteröintimaksun 225 €.
Ilmoittautuminen viimeistään 22.8..2022
Ilmoittautuminen on sitova viimeisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta peruutuksesta peritään puolet koulutusmaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, peritään koko maksu. Avoimen yliopiston opintojen keskeyttämisestä peritään yliopiston maksu ja kesäyliopiston osuus opetuksen järjestämisestä.
Koulutusvahvistus postitetaan osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta. Oikeus muutoksiin pidätetään.