Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja -koulutus on 30 op laajuinen ammatillinen täydennyskoulutus, joka antaa valmiudet toimia valmentajana henkilöille, joilla on toiminnanohjauksen taitojen vaikeuksia ja/tai neuropsykiatrinen oireyhtymä.
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa toimia neuropsykiatrisina valmentajana henkilöille, joilla on toiminnanohjauksen vaikeuksia ja/tai neuropsykiatrinen oireyhtymä, esim. ADHD/ADD tai autismikirjon häiriö. Opiskelija osaa toimia valmentajana yksityisesti tai omassa työtehtävässään sekä alan asiantuntijana ja tukena omassa työyhteisössään. Valmentaja osaa toimia myös tukijana asiakkaan tukiverkostoissa. Koulutuksen suorittanut osaa työssään käyttää monipuolista tietoa ja käytännön keinoja ja työkaluja, joita tarvitaan työskenneltäessä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa. Koulutuksen käynyt on perehtynyt monipuolisesti neuropsykiatrisessa valmennuksessa käytettäviin menetelmiin, ja osaa niiden avulla ohjata asiakasta käyttämään omia voimavarojaan ja suuntaamaan toimintansa hyvään tulevaisuuteen. Opiskelija on koulutuksesta saanut käyttöönsä uusia myönteisiä, konkreettisia käytännön työkaluja, joiden avulla hän osaa työssään ohjata ja opastaa erityistä tukea tarvitseva henkilö uuden myönteisen elämänpolun rakentamiseen.
Koulutus täyttää Neuropsykiatriset valmentajat ry:n jäsenistölleen asettamat neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen laatukriteerit.
Aika
4.4. – 5.12.2023 kahden päivän jaksoissa, molemmat koulutuspäivät klo 9.00 - 16.00
1. lähijakso 4.–5.4.2023
2. lähijakso 10.–11.5.2023
3. lähijakso 17.–18.8.2023
4. lähijakso 25.–26.9.2023
5. lähijakso 31.10.–1.11.2023
6. lähijakso 4.–5.12.2023
Paikka
Lappeenranta, paikka ilmoitetaan myöhemmin.
Pääkouluttaja
Pääkouluttaja: KM, luokanopettaja, ratkaisukeskeinen valmentaja, neuropsykiatrinen valmentaja, tohtorikoulutettava Anne-Mari Kuusimäki
Kohderyhmä
Ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan koulutus soveltuu henkilöille, jotka työskentelevät tällä hetkellä tai joilla on työkokemusta erityislasten, -nuorten ja -aikuisten parissa. Koulutus soveltuu hyvin esimerkiksi opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöille, mutta myös muiden alojen ammattilaisille. Koulutukseen hakeutuvalla tulee olla pohjakoulutuksena vähintään toisen asteen sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan tutkinto. Poikkeustapauksissa voidaan hyväksyä myös muu tutkinto, jos koulutukseen hakeutuvalla on vahva työkokemus alalta sekä perustiedot ihmisen käyttäytymisestä ja kehityksestä.
Koulutus koostuu viidestä osaamisalueesta:
1. Neuropsykiatrinen tietous, 7 op
2. Ratkaisukeskeinen osaaminen, 7 op
3. Valmentava työote, 7 op
4. Arvostava vuorovaikutus ja asiakkaan kohtaaminen, 4 op
5. Positiivinen psykologia ja pedagogiikka, 5 op
Koulutuksen käytyään opiskelija osaa:
- tunnistaa asiakkaan neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia eri ikävaiheissa
- soveltaa kannustavia, konkreettisia käytännön työkaluja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, motivoinnissa, innostamisessa ja ongelmien ratkaisussa
- ohjata asiakkaansa läpi valmennusprosessin
- hyödyntää valmentavaa työotetta työyhteisönsä työhyvinvoinnin lisäämiseksi
- kohdata asiakkaan arvostavasti, ja ymmärtää arvostavan kohtaamisen ja keskinäisen kunnioituksen merkityksen valmennusprosessin onnistumisen kannalta
- suunnitella valmennustyönsä siten, että asiakkaan myönteiset tunnekokemukset lisääntyvät
- auttaa asiakasta tunnistamaan aikaisempia onnistumisiaan, vahvuuksiaan ja piileviä voimavarojaan
- kehittää omaa resilienssiään oman työhyvinvointinsa tueksi
- toimia neuropsykiatrisena valmentajana hyviä ammatillisen etiikan periaatteita noudattaen, ja sitoutuu huolehtimaan valmennustyössään esimerkiksi luottamuksellisuudesta ja asiakkaan tietosuojasta
Ohjelma
1. OSIO 2 PV
Opiskeluihin orientointuminen
Perustietoa neuropsykiatrisista häiriöistä
Neuropsykiatrisen valmennuksen perusteet ja prosessi
2. OSIO 2 PV
Ratkaisukeskeisyyden perusteet ja ratkaisukeskeiset menetelmät
3. OSIO 2 PV
Syventävä neuropsykiatrinen tietous
Narratiiviset valmennusmenetelmät
4. OSIO 2 PV
Positiivinen psykologia ja pedagogiikka sekä niiden soveltaminen
Neuropsykiatrisen valmennuksen soveltaminen eri toimintaympäristöissä
5. OSIO 2 PV
Syventävä autismikirjotietous
Resilienssi tukena työhyvinvoinnissa
Valmennusnäytöt
6. OSIO 2 PV
Minä ratkaisukeskeisenä neuropsykiatrisena valmentajana
Päättötöiden esittely
Suoritustapa
Koulutuksen laskennallinen laajuus on 30 op, joka vastaa noin 800 tuntia opiskelijan työtä. Koulutuksen kokonaiskesto on 7–9 kuukautta. Lähiopetuspäiviä on yhteensä 12 päivää, jotka toteutetaan 2 päivän jaksoissa n. 1–2 kuukauden välein. Lähiopetusjaksoihin sisältyy pääkouluttajan asiantuntija-alustuksia, vierailevien asiantuntijoiden luentoja, valmennusharjoittelua ja workshop-tyyppistä työskentelyä, sekä valmennusdemoja. Lähiopetuksen lisäksi koulutukseen sisältyy runsaasti ohjattua etäopiskelua: henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman laatiminen, kirjallisuuden lukemista, referointia ja reflektointia, valmennusharjoittelua harjoitusasiakkaan kanssa ja siihen liittyviä tehtäviä ja raportointia sekä vertaisryhmätyöskentelyä.
Koulutuksessa käytetään sähköistä oppimisalustaa yksilövälitehtävien palauttamisessa ja palautteenannossa, vertaisryhmien työskentelyssä, henkilökohtaisessa ja ryhmäkohtaisessa yhteydenpidossa sekä ajankohtaisessa tiedottamisessa. Koulutukseen osallistuvalta opiskelijalta edellytetään tietokoneen peruskäyttötaitoja sekä mahdollisuutta käyttää tietokonetta opintojen aikana.
Koulutuksen laajuus 30 opintopistettä sisältää:
Kontaktiopetusjaksot, 6 kappaletta, yhteensä 12 päivää
Välitehtävät: henkilökohtainen kehittymissuunnitelma, ennakkolukutehtävät, kirjallisuuden reflektointi, valmennusharjoittelu, valmentavan työotteen integrointi osaksi omaa työtä
Vertaisryhmätyöskentely
Päättötyö
Osaamisen arviointi
Osaaminen arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Osaamisen arviointi perustuu kirjallisiin välitehtäviin, valmennusharjoitteluun, päättötyönä toteutettavaan valmennuksen prosessikuvaukseen ja valmennusnäyttöön.
Hyväksytty koulutuksen suorittaminen edellyttää läsnäoloa reaaliaikaisessa opiskelussa 10/12 koulutuspäivästä. Poissaolot korvataan korvaavilla tehtävillä.
Arviointikriteerit
Hyväksytty osaamisen arviointi edellyttää, että opiskelija:
- osoittaa perehtyneisyytensä neuropsykiatristen häiriöiden ja vaikeuksien tietoperustaan
- osaa käyttää oppimiaan menetelmiä Ratkaisukeskeisenä neuropsykiatrisena valmentajana
- osaa integroida ratkaisukeskeisen toimintatavan ja valmentavan työotteen osaksi omaa työtään ja arkeaan
- osaa havainnoida ja kuvata arvostavan kohtaamisen merkityksen vuorovaikutussuhteisiin
- osaa suunnitella ja organisoida vahvuus- ja voimavaraperusteisia hetkiä omaan työhönsä
- osaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ammatillisuuden säilymiseksi valmentajana
- osaa toimia eettisesti Ratkaisukeskeisenä neuropsykiatrisena valmentajana
- osaa arvioida oman ratkaisukeskeisen työotteen vaikutusta asiakkaan, työyhteisön ja opiskelijan omaan toimintaan
Hinta
Koulutuksen hinta on 2800 €. Koulutuksen hinta sisältää opetuksen lähiopiskelupäivinä ja itsenäisen opiskelun ohjauksen etäjaksoilla. Koulutusmateriaalit jaetaan sähköisesti ja ne ovat opiskelijoiden käytössä koko opintojen ajan. Koulutuksen hinta ei sisällä ruokailuja eikä kahvitusta. Etelä-Karjalan kunnille on voimassa sopimushinta 2495 euroa.
Ilmoittautuminen viimeistään 21.3.2023
Ilmoittautuminen on sitova viimeisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta peruutuksesta peritään puolet koulutusmaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai henkilö ei osallistu koulutukseen, peritään koko maksu. Koulutusvahvistus postitetaan osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta. Oikeus muutoksiin pidätetään.