Hengityskoulu on integratiivinen psykofyysinen menetelmä, joka perustuu kokemukselliseen oppimiseen. Menetelmästä tekee ainutlaatuisen se, että hengitystä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti psyykkisenä, fyysisenä ja vuorovaikutuksellisena ilmiönä. Koulutuksessa ei opetella oikeata hengitystekniikkaa, vaan tutkitaan omaa hengitystä kokemuksellisena ilmiönä vuorovaikutuksellisessa suhteessa.
Opinnoista pidetään maksuton infotilaisuus verkossa ti 3.10. kl 17–18. Ilmoittaudu infotilaisuuteen viimeistään to 28.9. sähköpostilla osoitteeseen lappeenranta(a)kesyli.net
Aika ja paikka
ke-to 10.–12.1.2024
ke-pe 7.–9.2.2024
to-pe 21.–22.3.2024
to-pe 25.–26.4.2024
Lappeenrannassa
2 päivän jaksoissa:
ensimmäinen päivä klo 10–17
toinen päivä klo 8.30–13.30
3 päivän jaksoissa:
ensimmäinen päivä klo 10–17
toinen päivä klo 9–17
kolmas päivä klo 8.30–13.30
Kellonajat ovat suuntaa antavia ja voivat vielä muuttua hieman.
Kohderyhmä
Koulutus soveltuu vuorovaikutustyötä tekeville sekä monille terveydenhuollon ammattiryhmille. Menetelmiä voidaan soveltaa yksilö, pari- ja perhetyöhön ja erilaisiin ryhmiin. Koulutus sopii mm. seuraaville ryhmille:
– terveydenhuollon ja psykoterapiatyön ammattihenkilöt
– toiminnallisten hengityshäiriöiden, ahdistus-, jännitys- tai stressioireista kärsivien potilaiden auttajat
– hengityselinsairauksista ja muista somaattisista sairauksista kärsivien potilaiden kanssa työskentelevät
– synnyttäjiä auttavat kätilöt ja lääkärit
– soveltuu myös opettajille, lastentarhanopettajille, diakoneille ja muille sosiaali-, kasvatus- ja hoitotyötä tekeville
– hyödyllinen ammattilaisille, joiden työssä hengitys ja äänenkäyttö ovat merkityksellisessä osassa, esimerkiksi musiikki- ja teatterialan ihmiset
– liikunta-alan ihmiset (esim. jooga ja pilates -ohjaajat) sekä rentoutus- ja tietoisuustaito-ohjaajat
Koulutus ei sovellu henkilöille, joilla on ajankohtaisesti vaikea, toimintakykyä rajoittava sairaus, aistirajoitteita (näkö- tai kuulo-ongelmia) tai akuutti, vaikea elämänkriisi. Koulutuksessa työskennellään paljon lattiatasossa (makuulla tai toista lattialla avustaen), mikä on hyvä huomioida oman fyysisen toimintakyvyn näkökulmasta. Tuki- ja liikuntaelimistön vaivat voivat estää harjoituksiin osallistumisen. Koulutukseen osallistuminen edellyttää sujuvaa Suomen kielen hallintaa: yleisten kielitutkimusten taitotasoa C1/B2. Ota yhteyttä, mikäli oma osallistumiskykysi askarruttaa.
Osaamistavoitteet
Koulutuksessa opitaan hengittävyydestä suhteessa itseen, toisiin, ryhmään ja auktoriteetteihin. Koulutuksen käytyään osallistuja oppii ymmärtämään ja säätelemään itseään vuorovaikutustilanteissa ja suhteessa itseensä. Osallistuja oppii käyttämään ihmettelevää ja uteliasta asennetta oman oppimisensa tukena.
Lisäksi osallistuja saa valmiuksia suunnitella ja käyttää hengitystä
-tilaa luovana asenteena ja työvälineenä
-rauhoittavana ensiapuna hätääntyneen tai stressaantuneen ihmisen auttamisessa
-osana ohjauksellista, opetuksellista, terapeuttista tai hoidollista työtä
Sisältö
10 päivää, 78 lähiopetustuntia, välitehtäviä verkossa ja itsenäistä teoriaan tutustumista, yhteensä 6 opintopistettä.
Psykofyysistä hengitysterapiaa (eli hengityskoulua) on kehitetty 40 vuoden ajan sekä kliinisen potilastyön että ammattihenkilöiden koulutuksen avulla. Kyseessä on integratiivinen psykofyysinen menetelmä, jota kehitetään edelleen vastaamaan sekä ohjattavien että esimerkiksi terveydenhuollon palvelutarjonnan tarpeita.
Hengityskouluun tai menetelmän pohjalta kehitettyyn psykofyysiseen ryhmään tai yksilöterapiaan on osallistunut tuhansia potilaita ympäri Suomen. Noin 800 ammattihenkilöä on osallistunut tähän pidempään koulutukseen, joka antaa valmiudet toimia hengityskoulu -ryhmän ohjaajana tai soveltaa hengityksen parissa työskentelyä yksilö, pari – ja perhekontakteissa potilaiden, asiakkaiden tai oppilaiden kanssa.
Koulutuksessa tutkitaan menetelmiä, joiden avulla voidaan edistää tasapainoisen hengityksen oppimista ja sitä kautta vaikuttaa laajasti ihmisen terveyteen. Hengitys on myös käytännön työväline, jonka avulla voidaan vaikuttaa myönteisesti vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa.
Hengitystyö aloitetaan kuitenkin aina itsestä. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksessa osallistuja käy läpi saman terapeuttisen prosessin kuin hengitysterapiaan tuleva asiakas tai potilas. Ryhmässä kehollisesti työskentely sysää omakohtaisen tunneprosessin liikkeelle. Tämän vuoksi koulutuksen yhteyteen on hyvä varata riittävästi aikaa opitun ja koetun sisäistämiseen sekä tunneprosessin käsittelyyn. Osalla saattaa koulutuksen yhteydessä nousta esiin oman psykoterapian tarve ja tälle on hyvä olla avoimena koulutukseen tullessa.
Suoritustapa
Kokemuksellisen oppimisen lisäksi koulutuksessa edellytetään kirjallisuuteen perehtymistä ja välitehtävien pohjalta reflektointia yhteisessä oppimisverkossa.
Ryhmäkoko
Kouluttajat valitsevat hakijoista 16 osallistujaa hakemuksen pohjalta.
Kouluttajat
Netta Viitala, hengityskouluohjaaja ja -kouluttaja, psykofyysiseen fysioterapiaan ja työnohjaukseen erikoistunut fysioterapeutti, psykoterapeuttikoulutettava
Viveka Kauranen, hengityskouluohjaaja ja -kouluttaja, psykologi PsM, työterveyspsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti.
Tiedustelut
koulutussuunnittelija Anni Tuuva, puh. 010 322 9462, anni.tuuva@kesyli.net
Koulutuksen hinta
2100 €
Koulutuksen voi maksaa yhdessä tai kahdessa erässä. Kahdessa erässä maksettaessa ensimmäinen erä maksetaan koulutuksen alussa ja toinen erä maaliskuun puolivälissä.
Koulutuksen hintaan sisältyy Hengitysterapeutin työkirja.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu koulutukseen Etelä-Karjalan kesäyliopiston verkkosivuilla viimeistään 13.12.2023 ja lähetä sen lisäksi vapaamuotoinen hakemus sähköpostilla, jossa vastaat alla oleviin kysymyksiin.
-Ammattisi ja työpaikkasi
-Mitä aiempaa psykofyysistä koulutus- ja työkokemusta sinulla on?
-Miksi haluat tähän koulutukseen?
-Miten aiemmat omat ihmissuhdekokemuksesi ovat heijastuneet kehollisuuteen, hengitykseen tämän päivän ihmissuhteisissa ja ryhmässä olemiseen? Kirjoita havainnoistasi vapaasti 1/2–1 sivua
-Miten aiot hyödyntää tätä koulutusta työssäsi?
Lähetä hakemus sähköpostilla osoitteeseen lappeenranta@kesyli.net viimeistään 13.12.2023.
Koulutusvahvistus postitetaan osallistujille noin viikkoa ennen koulutusta.
Peruutusehdot
Ilmoittautuminen on sitova viimeisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta peruutuksesta peritään puolet koulutusmaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai henkilö ei osallistu koulutukseen, peritään koko maksu. Oikeus muutoksiin pidätetään.